piątek, 5 października 2012

Brzuchomówcy


fot. Krzysztof Pacholak

Jeśli lubicie gotować i poznawać nowe smaki zgłoście się do projektu Brzuchomówcy!
Kto?
Aga Gójska – teoretycznie kulturoznawczyni, praktycznie amatorka wszelkich działań. Ukończyła sztuki piękne w Bristolu, gdzie współtworzyła grupę artystyczną „Diving school”. Obecnie zajmuje się animacją działań społecznych, prowadzi warsztaty kuchenne i ilustruje. Gdy nikt jej o imię nie pyta reorganizuje przestrzeń miejską guerilla artem.
Co? Jak? 
Brzuchomówcy to seria czterech cotygodniowych warsztatów i mini wykładów kulinarnych. Każde spotkanie poświęcone będzie różnym aspektom jedzenia. Uczestnicy poznają naukę stwarzania nowych smaków, eksperymentować będą z odbiorem zapachów, faktur i kolejnością doznań. Będzie można wrócić do smaków z dzieciństwa i przekonać się jak zmysły przenoszą historie i wspomnienia. Z nowo nabytą wiedzą każdy z uczestników stworzy swój autorski projekt potrawy pod bacznym okiem szefa kuchni. Na zakończenie warsztatów powstanie publikacja podsumowująca działania, nabytą wiedzę oraz uwieczniająca wszystkie powstałe dania.
Z kim?
Warsztaty prowadzić będzie Aleksander Baron – szef kuchni i podróżnik. Doświadczenie i wiedzę w kulinarnym fachu zdobywał m.in. w Szkocji i na Karaibach jednak zawsze na pierwszym miejscu stawia kuchnię polską i rodzime produkty regionalne. Obecnie na warszawskim Powiślu prowadzi kuchnio – kawiarnio – klubo – świetlicę SOLEC. To miejsce które współtworzył od podstaw i które stało się jednym z najlepszych miejsc na gastronomiczno-kulturalnej mapie stolicy. O jedzeniu, swoich podróżach kulinarnych i miłości do jedzenia można przeczytać w jego blogowym cyklu ‘Rzeźnia Barona".
Dlaczego?
Smakami warto się bawić, poznawać nowe zaskakujące połączenia i tworzyć własne przepisy. Gotowanie towarzyszy nam każdego dnia, więc warto próbować nowych rzeczy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz